Для тих, хто старанно керує своїми комунальними витратами, є важливі новини щодо ціноутворення на електроенергію в Україні.

Справа в тому, що Святослав Павлюк, директор «Енергоефективних міст України», виділив суттєву проблему у тому, як нині структуровано витрати на електроенергію. Про це пише видання «znaj.ua».

За його словами, наразі українці платять набагато менше за кіловат-годину за електроенергію, ніж мають.

Також зазначається, що реальна ринкова вартість електроенергії коливається від 6 до 7 гривень за кіловат-годину.

До того ж, за словами Павлюка, низька вартість електроенергії робить сектор менш привабливим для інвесторів. Така відсутність інвестицій може завадити покращенням та розширенню в енергетичній галузі.

"Поки що електроенергія не стане комерційно привабливим ринком, бажаючих вкладати в нього гроші не буде", - зазначив Павлюк.

Світло
Світло

Окрім цього, виробництво енергії в Україні стикається з труднощами через її географічні особливості. На відміну від країн із значними гідроенергетичними ресурсами, Україна не може виробляти великих обсягів недорогої гідроелектроенергії.

Країна також сильно залежить від імпортного ядерного палива, газу, бензину та нафти, що посилює її енергетичний дефіцит.

Очікується, що ціна на електроенергію в Україні залежатиме від тенденцій світового ринку та рівня інвестицій у сектор.

Павлюк наголосив, що збереження таких низьких тарифів може завадити необхідним інвестиціям в енергетичну інфраструктуру. Розуміння цих моментів має вирішальне значення для розуміння ширших наслідків поточного ціноутворення на електроенергію та його потенційного впливу на майбутню енергетичну політику та інвестиції в Україні.

"Якщо електроенергія коштуватиме по 2 гривні, ніхто ці гроші вкладати не буде", - додав фахівець.

Читайте також:

Борги за комуналку: кому спишуть усі "хвости" і за яких умов

Комуналка вдвічі дорожча: українців готують до шаленого зростання тарифів

Борги з комуналки можна не платити, а списати: як це зробити і кому не відмовлять, відповідь юриста