У директиві Міністерства оборони пояснюється, що при складанні протоколу про адміністративне правопорушення ТЦК мають надавати достовірні докази, що підтверджують факт порушення. Ці докази мають відповідати законодавчим нормам, повідомляє «znaj.ua».

Відповідальність за збір цих доказів покладається на особу, яка склала протокол. Докази мають бути вичерпними та юридично обґрунтованими, щоб підтвердити справу.

У ситуаціях, коли необхідну інформацію можна отримати з державних реєстрів, конкретні положення статей 210 ​​та 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення не застосовуються.

ТЦК
ТЦК

Якщо особа стверджує, що вона зареєстрована в реєстрі «Оберіг», але її дані не виявлено, у протоколі мають бути наведені докази, які свідчать про те, що були здійснені зусилля щодо перевірки його даних через інші реєстри.

25 липня 2024 року громадянин оскаржив штраф, накладений за відсутність його даних у реєстрі Оберіг. Суд виніс рішення на користь громадянина, заявивши, що TЦК не провели належної перевірки інформації та не надали достатніх доказів порушення. В результаті суд визнав штраф незаконним і скасував його.

Читайте також:

"Улов" ТЦК виходить на новий рівень: тепер ВВК проходитимуть цілодобово

Як не стати жертвою "бусифікації": що потрібно знати, коли ТЦК забирають на вулиці та не відпускають додому

Пенсіонерів викликатимуть у ТЦК: на кого чекає військовий облік, а на кого мобілізація обійде стороною