Міністр енергетики Герман Галущенко оголосив, що спеціальні зобов'язання щодо постачання газу для виробників теплової енергії будуть продовжені до кінця опалювального сезону 2024/2025.

Це означає, що тариф на газ для тих, хто займається виробництвом теплової енергії, залишиться незмінним, уникнувши потенційного підвищення, яке могло б статися з 1 вересня.

Галущенко поділився цією новиною на Конгресі місцевої та регіональної влади, пояснивши, що «газова» ПСО, термін дії якої спливав 31 серпня, тепер буде продовжено до 30 квітня 2025 року. Необхідний проект для такого продовження вже розроблено.

Крім того, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, працює над розрахунком більш економічно обґрунтованої ціни на газ, що використовується газотурбінними та газопоршневими установками. За словами Галущенка, ця ціна може бути знижена з нинішніх 16,5 тис. грн за 1000 куб. м.

В Україні тарифи на комунальні послуги загалом зросли на 18,6% з травня 2023 року до травня 2024 року, при цьому найбільш суттєво зросли витрати на електроенергію, яка зросла на 63,6%.

Комуналка
Комуналка

Інші послуги, ціни на які зросли, включають:

Послуги з управління багатоквартирними будинками: зросли на 9%.

Технічне обслуговування та ремонт житла: зросли на 4%.

Вивіз сміття: став дорожчим на 3,1%.

Проте тарифи на деякі комунальні послуги залишилися стабільними, зокрема:

Водопостачання (швидше за все, вже не в усій Україні).

Стічні води.

Природний газ.

Гаряча вода та опалення.

З 2022 року діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гаряче водопостачання та теплопостачання, який, як очікується, діятиме до 2025 року. Будь-які зміни тарифу на газ вимагатимуть внесення змін до законодавства.

Читайте також:

Комуналка буде дешевшою: "Нафтогаз" приємно здивував українців – як отримати

Пенсіонери зможуть отримувати від 5 тисяч: кому вистачить на комуналку без субсидії та навіть на продукти

Цього ще не вистачало: мешканці багатоповерхівок платитимуть за комуналку за завищеними тарифами