Міжнародний кримінальний суд (МКС) заявив, що на Монголію поширюється зобов'язання співпрацювати із його вимогами.

Формально до таких вимог ордер на арешт російського президента Володимира путіна. Україна також висловила прохання про арешт кремлівського диктатора, адже невдовзі він прилетить до Монголії. Проте все виявилося не так просто.

Володимир Путін, фото: youtube.com
Володимир Путін, фото: youtube.com

Монголія пообіцяла Кремлю не заарештовувати путіна під час його візиту. Про це повідомили у Bloomberg.

Візит путіна до Монголії 3 вересня стане першою його поїздкою до країни-члена Міжнародного кримінального суду з моменту видачі ордера на арешт президента Росії у березні минулого року. Як підписант Римського статуту, який регулює роботу суду, Улан-Батор зобов'язаний виконати ордер і заарештувати путіна, як тільки він опиниться на монгольській землі.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що немає жодних проблем із цим візитом, а джерела Bloomberg у Кремлі повідомили, що Монголія надала гарантії недоторканності путіна.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, фото: youtube.com
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, фото: youtube.com

Водночас адміністрація президента Монголії, офісу прем'єр-міністра та МЗС не прокоментували це питання, лише пояснили, що візит путіна офіційно пов'язаний із 85-річчям битви радянських та монгольських військ на Халхін-Голі проти японців.

Прес-секретар МКС уточнив, що випадки "відмови від співпраці" з боку держав, що підписали договір, будуть докладно вивчатися, після чого Асамблея у складі всіх країн-учасниць може "вжити [проти порушників] будь-яких заходів, які визнає необхідними".

МКС не має власних силових органів. Підозрюваних заарештовують його країни-члени на своїй території, для чого потрібна відповідна воля влади цих країн.

Випадки невиконання ордерів на арешт були: у 2015 році тодішній президент Судану Омар Башир безперешкодно залишив ПАР, незважаючи на чинний ордер МКС.

Читайте також:

Прем'єр-міністр Польщі заявив, що його країна заблокує вступ України до ЄС після слів Кулеби.

Дуда зізнався, що дзвонитиме Зеленському і проситиме не стріляти в росіян, Володимир не розгубився: "Буде зайнято".

У путіна висловилися про мирні переговори з Зеленським, які були зірвані через наступ на Курськ .