Кількість українських біженців, які мешкають у наданому урядом житлі в Ірландії, значно скоротилася. З початку літа 2024 року місцевий уряд закрив близько 190 центрів розміщення для українців, що призвело до переселення майже 17 500 осіб.

Згідно з офіційними звітами, станом на серпень 2024 року в приміщеннях, наданих урядом, проживало 40 058 українців, які мають тимчасовий захист, що на 30% менше, ніж 57 502, зареєстрованих у попередньому році.

Це скорочення послідувало за рішенням уряду розірвати 189 контрактів на розміщення біженців, що відповідає його політиці надання тимчасового житла на обмежений термін 90 днів. З контрактів 175 були розірвані урядом, а 14, що залишилися, були розірвані самими постачальниками житла. Крім того, ще близько 100 контрактів перебувають у процесі розірвання.

Станом на серпень 2024 року уряд продовжує працювати з 855 установами з розміщення українських біженців, що є помітним скороченням порівняно з 993 установами, які діють у серпні 2023 року.

Після того, як українські біженці залишили ці місця, деякі приміщення були перепрофільовані для заявників, які шукають міжнародного захисту. Декілька готелів, які колись приймали виключно українських біженців, тепер стали «гібридними», розміщуючи як українців, так і біженців з інших країн. Примітно, що один центр, який раніше був призначений для українців, наразі приймає виключно прохачів притулку.

Біженці
Біженці

Окрім державного житла, велику кількість українських біженців знайшли притулок в ірландських родинах. Нині близько 28 800 українців проживають у понад 15 100 ірландських сім'ях, які отримують щомісячну державну виплату у розмірі 800 євро за розміщення біженців. З моменту введення цієї схеми підтримки в липні 2022 року ірландський уряд виділив 165 мільйонів євро сім'ям, що беруть участь.

Починаючи з 14 березня 2024 року, уряд Ірландії скоротив фінансову підтримку новоприбулих українських біженців з тимчасовим захистом, запропонувавши всього €38,80 на тиждень протягом перших 90 днів. Виплати зростають після того, як вони залишають державне житло.

Починаючи з вересня, це скорочення фінансової допомоги поширюватиметься на всіх українських біженців, незалежно від того, коли вони прибули до Ірландії.

Читайте також:

Величезний штраф і навіть депортація: на українців у Польщі чекає чимало "сюрпризів"

Пенсіонери та українці із хворобами отримуватимуть нові виплати: ВПО також у списку

Українцям платитимуть по дві соцдопомоги одразу: хто отримає кілька виплат одночасно