Верховна Рада України незабаром може ухвалити закон, який вимагатиме частішого продовження прав водія, скоротивши термін їх дії з нинішніх 30 років до 5-10 років. Ця зміна випливає із запропонованого законопроекту №8082, який аналізує РБК-Україна.

Законопроект спрямований на приведення українських законів у відповідність до певних стандартів Європейського Союзу в рамках плану дій щодо реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Згідно з пояснювальною запискою, законодавство спрямоване на гармонізацію категорій транспортних засобів та встановлення мінімальних та максимальних вікових обмежень для керування певними типами транспортних засобів.

Така гармонізація вимагає внесення змін до Закону «Про дорожній рух», включаючи нові правила, що регулюють закінчення терміну дії, призупинення, відновлення, обмін та анулювання прав водія.

Відповідно до запропонованого закону, посвідчення водія, видані до набрання чинності законом, будуть дійсні до закінчення терміну їх дії, але не пізніше 19 січня 2033 року, якщо інше не встановлено законом.

Також законопроект запроваджує нову категорію AM для мопедів — двох- чи триколісних транспортних засобів з максимальною швидкістю 45 км/год та робочим об'ємом двигуна до 50 см³.

Для електромопедів максимальна потужність має перевищувати 4 кВт. До цієї категорії також входять легкі всюдиходи — чотириколісні транспортні засоби масою до 350 кг, максимальною швидкістю 45 км/год та робочим об'ємом двигуна до 50 см³ (або 4 кВт для електродвигунів).

В даний час мопеди та скутери потрапляють у категорію A1, а трицикли та квадрицикли – у категорію B1.

Водійські права. Фото: youtube.com
Водійські права. Фото: youtube.com

Згідно з новим законопроектом, терміни дії прав водія будуть наступними:

Категорії AM, A1, A2, A, B1, B та BE: 10 років.

Категорії C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tb і Tm: 5 років.

Для новонаведених прав категорій AM, A1, A2, A, B1, B, C1 та C термін дії буде обмежений двома роками.

Термін дії прав спливає через два роки для власників, які вперше отримали права, або якщо вони були видані на підставі підроблених документів.

Повідомлення про необхідність надання довідок будуть надіслані протягом 15 робочих днів рекомендованим листом. Недійсні права, за винятком тих, термін дії яких минув, будуть конфісковані поліцією та відправлені до Міністерства внутрішніх справ.

Законопроект передбачає, що права водія мають бути обмінені після закінчення терміну їх дії, чи то 5 або 10 років залежно від категорії.

Законопроект №8082 був зареєстрований у вересні 2022 року. Комітет з транспорту та інфраструктури підтримав його у листопаді. Він був доданий до законодавчого порядку денного у лютому 2023 року, але досі не винесений на голосування, і терміни його розгляду залишаються невизначеними.

Читайте також:

Рейтинг найкращих автомобілів зі США за доступними цінами: вони точно не підведуть

Водіям приготували неприємний "сюрприз": удар по гаманцю чекає на всіх, хто має авто

Стосується всіх, хто має авто: як заощадити на своїх поїздках і зберегти купу грошей