Споживачі природного газу в Україні можуть зіткнутися з переплатою за надмірне споживання, якщо не дотримуватимуться певних процедур.

Експерти описали ситуації, в яких це може статися, і дали поради щодо того, як уникнути непотрібних платежів, повідомляє «ГазПравда».

Споживачі можуть переплачувати за газ, якщо не вчасно надаватимуть свідчення лічильників. Ці дані необхідні розрахунку споживання газу та рахунків.

Без них постачальник газу використовує передбачуване середнє значення, що ґрунтується на минулому споживанні, що може призвести до вищих витрат.

«Якщо ігноруватимете передачу показників, отримаєте в платіжках усереднені дані. Які можуть виявитися вищими за реально спожитий обсяг. Усі порахують на підставі т.зв. планового щомісячного обсягу споживання - середнього споживання за попередні 3 роки», – пояснюють експерти.

Навіть якщо нерухомість порожня або газ не використовується, показання лічильників все одно слід надавати. В іншому випадку газова компанія стягуватиме плату на основі прогнозованого споживання, що може призвести до накопичення заборгованості.

Нафтогаз: скрін з відео
Нафтогаз: скрін з відео

У таких випадках важливо повідомляти про послідовні показання лічильників або повідомляти постачальника про те, що нерухомість не зайнята.

Щоб уникнути завищених рахунків, споживачі газу повинні надсилати показання лічильників газовим компаніям між 1 та 5 числом кожного місяця. Це можна зробити через онлайн-портал «Газорозподільні мережі України», за умови, що постачальник обслуговує ваш регіон.

У таких регіонах, як Київ, Одеса чи Полтава, користувачі мають зв'язатися зі своїми місцевими газовими операторами, щоб повідомити про свої свідчення.

Крім того, клієнти Нафтогазу можуть надсилати свідчення через чат-бот gas.ua, телефоном або за допомогою SMS. Регулярна звітність забезпечить точний рахунок та запобігає переплаті.

Читайте також:

Комуналка стане "безкоштовною": платити більше не доведеться

Нові покарання за борги по комуналці: цього вже ніхто не очікував - штраф здасться "пшиком"

В Україні переглянули тарифи на комуналку: на що доведеться витратити найбільше