Ефективне землеробство засноване на сівозміні для підтримки здоров'я та продуктивності ґрунту. Повторна посадка однієї і тієї ж культури може виснажити поживні речовини ґрунту та призвести до поганих урожаїв.

У міру завершення сезону городникам важливо спланувати посадку на грядках наступним, особливо після вирощування томатів.

Рекомендовані рослини після помідорів:

Вони виснажують поживні речовини ґрунту через їхню високу потребу, тому корисно після них висаджувати культури, які або відновлюють здоров'я ґрунту, або менш вимогливі:

Бобові:

Горох, квасоля та сочевиця є відмінним вибором. Ці рослини відомі тим, що фіксують азот у ґрунті, що заповнює поживні речовини, що виснажили томати.

Листова зелень:

Такі овочі, як шпинат, салат та мангольд, можуть процвітати навіть у ґрунті, який використовувався для томатів, оскільки вони не дуже поживні.

Урожай салату
Урожай салату

Коренеплоди:

Морква, буряк, редис і селера є гарними варіантами. Ці культури можуть добре рости в ґрунті, який використовувався для томатів, оскільки вони не сильно залежать від тих же поживних речовин.

Сорти капусти:

Будь-який вид капусти, включаючи броколі та цвітну капусту, можна успішно висаджувати після томатів.

Деякі культури слід уникати на грядках, де раніше вирощувалися томати:

Пасльонові:

Інші пасльонові овочі, такі як картопля, перець і баклажани, не слід висаджувати в той же ґрунт. Вони схильні до тих же хвороб, що і томати, наприклад, фітофторозу, і їх зростання може бути порушено.

Огірки:

Їх також не слід садити після томатів, оскільки ґрунт, виснажений томатами, може не підтримувати здорове зростання огірків.

Читайте також:

Урожай полуниці буде в рази більшим у наступному році: секрети догляду на зиму

Як вирощувати огірки у мішках восени: свіжий урожай хрустких буде аж до морозів

Ці осінні помилки позбавлять вас урожаю наступного року: як не загробити город