З початку повномасштабного вторгнення Росії деякі українські чоловіки намагалися нелегально залишити країну, щоб уникнути мобілізації, часто ризикуючи життям. Про це повідомляє «ТСН».

Наприклад, на Закарпатті 41 чоловік трагічно потонув у річці Тиса під час спроби перетнути кордон. Незважаючи на ці небезпеки, деяким вдалося перейти до інших країн.

Перетин кордону України без відповідних документів, з використанням підроблених документів або поза офіційними пунктами пропуску вважається незаконним та тягне за собою покарання відповідно до статті 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Можливі покарання включають:

Штраф у розмірі від 3400 грн до 8500 грн.

Адміністративний арешт терміном до 15 діб.

Також після повернення особи, які незаконно перетнули кордон, зіткнуться з адміністративними процедурами в офіційних пунктах пропуску. Співробітники Державної прикордонної служби складатимуть адміністративні протоколи для порушення кримінальної справи.

Відповідно до статті 38 Кодексу законів про працю України, штрафи за такі правопорушення можуть бути накладені протягом трьох місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його скоєння.

Перетин кордону, фото: youtube.com
Перетин кордону, фото: youtube.com

Навіть якщо людина повернеться в Україну через рік чи більше, вона все одно зіткнеться з адміністративними процедурами на кордоні. Однак, якщо з моменту виявлення правопорушення минуло понад три місяці, він може уникнути сплати штрафу, звернувшись до суду.

Особи, які залишили країну законно через пункти пропуску, наприклад, волонтери, спортсмени, митці або підприємці, терміни повернення яких встановлені державними нормативними актами, звільняються від адміністративних штрафів.

Юрист Марина Бекало пояснює, що ці категорії не підлягають штрафам, оскільки Кодекс про адміністративні правопорушення не передбачає відповідальності за неповернення у встановлений термін.

Читайте також:

Порядку денний від ТЦК до "Резерву+" не приходитимуть: тепер до мобілізації включається "Укрпошта"

Поблажкам кінець: ТЦК розпочали масові рейди не лише на вулицях – "улов" вже солідний

Повістка полетить усім: як зміниться мобілізація восени і кого закличуть першим – попередження ТЦК