Україна ініціювала централізовану систему електронного обміну військовими повістками. Новий процес передбачає надсилання повісток, підписаних електронними підписами керівників ТЦК безпосередньо через Укрпошту. Про це повідомляє «express.online».

Повідомляється, що Укрпошта отримала близько 6000 повісток про заклик. Ці повістки були сформовані Реєстром призовників та завірені спеціальним QR-кодом.

Укрпошта несе відповідальність за друк та відправлення цих повісток на домашні адреси військовозобов'язаних рекомендованим листом.

Українцям дається 14 днів на відповідь на повістку. Також вона вважається врученою за таких умов:

Отримання листа одержувачем.

Навіть відмова від прийняття листа.

Відсутність одержувача на заявлену адресу без повідомлення ТЦК про нову адресу.

Повістка
Повістка

Крім цього, неявка до ТЦК по повістці може спричинити адміністративні штрафи. Порушники можуть бути примусово доставлені до ТЦК поліцією на підставі апеляцій відповідно до статей 259, 261 та 262 Кримінально-процесуального кодексу.

Якщо порушника неможливо доставити до ТЦК, йому може бути призначено покарання у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом у судовому порядку доти, доки він не виконає вимоги ТЦК або не буде позбавлений права керування транспортним засобом.

Варто нагадувати, що Міністерство оборони оголосило, що з 15 вересня запроваджується нова автоматизована система доставки повісток. Повістки, видані через Укрпошту, можна перевірити за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Дійсність порядку денного можна перевірити, відсканувавши QR-код за допомогою програми «Резерв +» на смартфоні.

Читайте також:

Поблажкам кінець: ТЦК розпочали масові рейди не лише на вулицях – "улов" вже солідний

На всіх юнаків чекають у ТЦК: що готує доля школярам

Тотальний контроль українців: про відеоспостереження з розпізнаванням та до чого тут ТЦК