Співробітникам органів державної влади, військовослужбовцям, працівникам секторів безпеки, оборони та критичної інфраструктури України наразі заборонено використовувати месенджер Telegram на службових пристроях.

Таке рішення оголосила Рада національної безпеки та оборони (РНБО) України, повідомляє Цензор.НЕТ.

Заборона відбулася після засідання Національного координаційного центру з кібербезпеки 19 вересня, на якому обговорювалися ризики безпеки, пов'язані з Telegram.

Глава ГУР Кирило Буданов надав докази, що свідчать про те, що російські спецслужби мають доступ до персональних даних та повідомлень користувачів у Telegram, навіть до тих, що були видалені.

Буданов: скрін з відео
Буданов: скрін з відео

СБУ та Генеральний штаб Збройних сил зазначили, що платформа використовується противником для кібератак, фішингу, поширення шкідливого програмного забезпечення, геолокації користувачів та координації ракетних ударів.

Для усунення цих загроз РНБО прийняла рішення заборонити встановлення та використання Telegram на службових пристроях державних службовців та осіб, які працюють у суміжних секторах. Однак винятки будуть зроблені для осіб, посадові обов'язки яких вимагають використання Telegram.

Читайте також:

Без електрики та зв'язку: Київстар, lifecell і Vodafone не готові до серйозних відключень взимку

Рейтинг потужних смартфонів до 6 тисяч гривень: чимось навіть краще за iPhone

Зберігайте гроші на новий: головні ознаки, що ваш смартфон скоро зламається - перевірте обов'язково