Нещодавно на схід від Києва спалахнули торф'яні пожежі, що спричинило значне погіршення якості повітря у столиці. Згідно зі звітом Texty.org.ua, ці пожежі переважно відбуваються в районах з торф'яними покладами, які, як відомо, важко гасити. Це призвело до поширених екологічних проблем.

Журналісти Texty.org.ua склали карту пожеж та відзначили чіткий взаємозв'язок між місцями загорянь та торфовищами. Ці райони схильні до загорянь, особливо в спекотні та сухі періоди, такі як нинішня осінь 2024 року, яка є надзвичайно теплою.

Торф'яники, які часто межують із покладами, лісами та сільськогосподарськими угіддями, стають джерелом великих пожеж, які важко контролювати.

Пожежі на Київщині пояснюються сукупністю факторів, включаючи давні проекти з рекультивації земель радянських часів, у ході яких величезні площі торф'яних боліт були осушені для створення сільськогосподарських угідь.

Це осушення залишило тривалу екологічну проблему, оскільки половина торфовищ України залишилася у своєму природному стані, у той час як інші занедбані та схильні до займання в суху погоду.

Київ, фото із соцмереж
Київ, фото із соцмереж

Експерти наголошують на небезпеці подальшого осушення і рекомендують наслідувати приклад таких країн, як Польща, яка ввела мораторій на осушення нових боліт. Вони стверджують, що відновлення осушених торфовищ має вирішальне значення для запобігання подальшій шкоді навколишньому середовищу.

Однак відновлення — це складний процес, який вимагає повторної посадки мохів та іншої місцевої рослинності, аналогічної до успішних зусиль у різних європейських країнах.

Без належного втручання пожежі, що продовжуються, не тільки сприяють погіршенню якості повітря в Києві, але й становлять значну загрозу для місцевих екосистем і погіршують такі проблеми, як курні бурі та нестача води.

Скрін публікації
Скрін публікації

Читайте також:

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Червоний рівень небезпеки: обвалився потужний удар з космосу - "викручуватиме" і здавлюватиме голову

Без світла та зв'язку: Київстар, lifecell та Vodafone не готові до суворих відключень взимку