З 19 серпня 2022 року в Україні новим законом (№ 2479-IX) запроваджено мораторій на зростання цін на ринку природного газу та послуги з теплопостачання.

Заморозка цін діятиме протягом усього терміну дії військового стану та протягом шести місяців після його скасування. Цей захід покликаний захистити споживачів від зростання витрат під час війни.

Незважаючи на заморожування цін на газ та опалення, тарифи на електроенергію не залишилися поза увагою. Починаючи з липня, багато українців помітили вищі рахунки за електроенергію через рішення уряду підвищити фіксований тариф з 2,64 до 4,32 гривень за кіловат-годину.

Це підвищення, викладене у постанові Кабміну №632, діятиме до 30 квітня 2025 року.

Комуналка
Комуналка

Зростання вартості електроенергії посилило фінансовий тиск на домогосподарства, які й так стикаються з іншими економічними проблемами.

Мораторій також поширюється на ціни гарячої води, гарантуючи, що вони залишаться стабільними на даний момент. Однак холодне водопостачання не підпадає під заморожування цін, що може призвести до потенційного зростання в деяких регіонах.

На відміну від газу та електроенергії на холодну воду немає єдиного тарифу по всій Україні. Ціни різняться залежно від компанії, яка обслуговує конкретний район, тому мешканці можуть зіткнутися з різним рівнем коригування цін, залежно від свого місцезнаходження.

Читайте також:

Тарифи на комуналку вже затвердили: що підготували українцям до опалювального сезону

Цього ще не вистачало: мешканці багатоповерхівок платитимуть за комуналку за "завищеними" тарифами

Тільки не падайте: кому прийдуть "непідйомні" платіжки за комуналку