Ціни на продукти харчування в Україні, як очікується, зростуть ще більше через проблеми, з якими стикаються фермери, заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, який виступав під час телемарафону «Єдині новини».

Марчук підкреслив, що повернення відключень електроенергії або блекаутів змушує виробників покладатися на дорогі генератори, а вартість електроенергії, що виробляється таким чином, сягає 30 гривень за кіловат. Ці додаткові витрати неминуче сприятимуть зростанню цін на харчові продукти.

Декілька інших факторів також підвищують вартість продуктів, включаючи війну, інфляцію, нестачу робочої сили і підвищення акцизів на пальне.

Несприятливі погодні умови ще більше посилили ситуацію, а весняні заморозки та посуха негативно вплинули на врожай сої та соняшнику, що призвело до скорочення експорту цих культур.

Продукти
Продукти

Крім того, спека під час цвітіння кукурудзи може призвести до втрати 8-9 мільйонів тонн, що ще більше скоротить загальний експорт сільськогосподарської продукції з очікуваних 60 мільйонів тонн.

Попри ці проблеми Марчук зазначив, що успіхи Збройних сил України відіграли вирішальну роль у підтримці рівня експорту.

Морський гуманітарний коридор продовжує працювати, і з 1 липня було експортовано понад 5,5 млн. тонн зерна, що є покращенням порівняно з показниками минулого сезону. Проте ситуація на лінії фронту продовжуватиме впливати на майбутній експорт.

Читайте також:

Від цін ноги підкосить: популярні продукти тепер по кишені тільки "вибраним"

Діставайте мішки та запасайтеся: основний продукт може стати "недоступним" вже восени

Як правильно зберігати продукти, щоб вони завжди були свіжими та довго не псувалися