Восени 2024 року українці можуть очікувати на суттєве зростання цін на товари першої необхідності, особливо на молочні продукти, яйця та м'ясо. Про це повідомляють "novyny.live", посилаючись на "ZN".

На думку експертів, ці стрибки цін, які становлять від 20% до 30%, зумовлені зростанням собівартості продукції, проблемами логістики, зростанням цін на енергоносії та обмеженнями на експорт деяких продуктів.

Ціни на молоко, як очікується, зростуть ще більше після попереднього підвищення до 39 грн за літр за молоко жирністю 2,5%. Це зростання пояснюється вищими витратами виробництва, включаючи нові тарифи на електроенергію та паливо, а також нестачею робочої сили в аграрному секторі.

Очікується, що пропозиція високоякісного молока скоротиться через несприятливі погодні умови та зниження врожайності кормових культур, що ще більше підштовхне ціни на інші молочні продукти, такі як олія, сметана та сир.

Ціни на олію, які вже зросли з 75,65 грн до 81 грн за 200-грамову упаковку, ймовірно, продовжать зростати, що зробить цей продукт харчування менш доступним для багатьох споживачів.

У супермаркеті, фото: youtube.com
У супермаркеті, фото: youtube.com

Ціни на яйця, які залишалися відносно стабільними протягом літа, почали зростати у серпні. Незважаючи на очікувані обмеження експорту до країн ЄС, які можуть призвести до внутрішнього надлишку, очікується, що загальне збільшення виробничих витрат призведе до зростання цін для українців.

Ціни на м'ясо також коливалися цього року. Яловичина зросла з 251,6 грн/кг до 270 грн/кг, тоді як ціни на свинину впали до 177 грн/кг, а птицю — до 87 грн/кг. Однак цієї осені ці ціни можуть знову зрости через зростання витрат на корми та енергію, що може переламати тенденцію до зниження цін на птицю і свинину.

Читайте також:

Ціни на життєво важливі продукти змінилися: скільки тепер доведеться заплатити

Це ніяк не зупинити: потужна хвиля подорожчання накриє основні продукти харчування

Як позбутися зайвої ваги та целюліту без тренувань: просто додайте цей продукт до раціону