Ще 2004 року в Україні відбулися суттєві зміни у пенсійній системі з ухваленням Закону № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який набув чинності 9 липня 2003 року.

Цей закон замінив попередню структуру та перевизначив умови та структуру пенсій, що призвело до переходу від того, що раніше називалося трудовими пенсіями, до страхових пенсій.

Справа в тому, що до 2004 року пенсії в Україні називалися трудовими пенсіями, які включали такі категорії, як пенсії за віком, інвалідністю, з нагоди втрати годувальника та пенсії за вислугу років.

Після ухвалення нового закону термін «трудова пенсія» був поступово скасований і замінений на більш повний термін, що відображає ширшу концепцію пенсійного забезпечення в новій системі.

Пенсії розраховувалися з урахуванням трудового стажу, який документувався у трудових книжках. З ухваленням нового закону система переключилася на страхові внески. Тепер те, що називається «страховим стажем», має вирішальне значення, коли розрахунок пенсій ґрунтується на обліку страхових внесків, сплачених до системи.

Пенсіонери
Пенсіонери

Це відбиває перехід від простого обліку відпрацьованих років забезпечення того, щоб внески вносилися протягом цих років.

Закон запровадив систему солідарності в рамках державної пенсійної системи, яка тепер включає пенсії за старістю, з інвалідності та пенсії з нагоди втрати годувальника. Хоча категорії пенсій залишаються схожими на ті, що були в старій системі, спосіб їх фінансування та розрахунку змінився, щоб підкреслити страхові внески.

По суті, хоча концепції трудових і страхових пенсій можуть здатися різними в термінології, практично вони по суті однакові. Зміна термінології та методу розрахунку відображає зміщення акценту з простого обліку відпрацьованих років на забезпечення того, щоб до пенсійної системи вносилися адекватні внески, тим більше тісно пов'язуючи пенсії зі сплатою страхових внесків окремою особою.

Читайте також:

Пенсіонери отримали попередження від Ощадбанку: обов'язкові умови, щоби не залишитися без пенсій

Пенсіонери цього чекали: які соцвиплати, надбавки та доплати до пенсії ще будуть у 2024 році

Пенсіонери під потужним тиском: ПФУ підготував штрафи