Моль може стати серйозною неприємністю для будь-якого гардеробу, завдаючи шкоди вашим улюбленим речам. На щастя, існують ефективні та природні методи відлякування цих шкідників.

Чому міль псує одяг?

Моль приваблює натуральні тканини, такі як шерсть, шовк та хутро. Шкода завдають не дорослі особи молі, а їх личинки, які харчуються волокнами цих тканин. Основна роль дорослих молей – розмноження.

Що відлякує міль?

Вона чутлива до різких запахів, тому деякі рослинні ефірні олії та інші натуральні аромати ефективні для її відлякування.

Ефективні натуральні засоби:

Лаванда – відомий засіб від молі. Ви можете використовувати сушені квіти лаванди, ефірну олію лаванди або саші з лавандою, які розміщені у вашому гардеробі.

Також цитрусові кірки апельсинів, лимонів та грейпфрутів мають сильний запах, який відлякує міль. Покладіть їх у невеликі тканинні мішечки і розкладіть їх по всій шафі.

Гвоздика і чорний перець мають сильні аромати, які не подобаються молі. Покладіть кілька бутонів гвоздики або горошин перцю у мішечки тканини і повісьте їх у шафі.

Також кедр природно відлякує моль та інших комах. Ви можете використовувати кедрові вішалки, блоки або невеликі шматочки кедрової деревини у шафі.

Шафа. Фото: YouTube
Шафа. Фото: YouTube

Які трави, як розмарин, чебрець і м'ята, також мають властивості, які відлякують міль.

Як ефективно використовувати натуральні засоби:

Ефективність трав'яних та ефірних олій у пакетиках з часом знижується. Періодично змінюйте їх, щоб зберегти їхню ефективність.

Перед тим, як покласти будь-які засоби від молі, ретельно вимийте шафу миючим засобом і переконайтеся, що вона добре провітрюється.

Регулярно провітрюйте гардероб та перевіряйте наявність ознак зараження міллю. Брудну білизну може приваблювати моль.

Якщо ви виявили моль, огляньте всі області шафи, випрайте або почистіть уражений одяг і розгляньте можливість використання інсектицидної обробки шафи.

Запобігання зараженню міллю:

Забезпечте, щоб у кімнату регулярно надходило свіже повітря, щоб відлякувати комах.

Обов'язково підтримуйте чистоту в шафі, регулярно видаляючи пил та сміття.

Вибирайте високоякісні натуральні тканини, які з меншою ймовірністю приваблять моль у порівнянні з нижчими матеріалами.

Читайте також:

Як швидко позбутися неприємного запаху з взуття: у гостях точно не буде соромно

Як легко і швидко відчистити газову плиту до блиску: будь-який жир і нагар зникнуть у моменті

Як позбутися бородавок: зникнуть з корінням менш ніж за тиждень