Щоб виноградні лози пережили суворі осінні та зимові умови та продовжували давати хороший урожай, дотримуйтесь основних кроків догляду, якими в мережі поділилися досвідчені агрономи.

1. Підживлення.

Восени винограду насамперед потрібні калій та фосфор. Ці поживні речовини допомагають зміцнити молоді пагони та закласти плодові бруньки для наступного сезону.

Розчин золи: розчиніть 1–1,5 склянки золи у відрі води та вилийте її навколо основи виноградних лоз (по 1 відру на кущ). Зола забезпечує рослину необхідним калієм та фосфором.

Монокалійфосфат: розчиніть 1,5 столові ложки в 10 літрах води і полийте кущі цим розчином. Це ще один спосіб забезпечити виноградні лози необхідними поживними речовинами.

Сухе внесення: якщо ви вносите золу або монокалійфосфат у сухому вигляді, обов'язково розпушіть грунт заздалегідь і поливайте після внесення (якщо не очікується дощу), щоб допомогти поживним речовинам засвоїтися.

2. Полив.

Виноград вимагає глибокого поливу восени, щоб він міг запасти вологу на зиму. Навіть у стані спокою виноградним лозам потрібна вода, щоб запобігти зневодненню.

Виноград
Виноград

3. Укриття.

Лози чутливі до холоду та морозу, тому належне укриття має життєво важливе значення:

Агроволокно: використовуйте цей матеріал для укриття лоз у разі заморозків. Однак не використовуйте його в дощові зими, оскільки він може утримувати вологу, що може зашкодити рослині.

Синтепон: це легша і міцніша альтернатива, яку можна використовувати для укриття. Щоб захистити його від вологи, накрийте синтепоном пластиковою плівкою.

Закопування: для лоз на шпалері розгляньте можливість викопати їх та помістити у траншею. Накрийте лозу 10-15 см ґрунту для ізоляції.

Читайте також:

Коли та як треба садити цибулю під зиму: таємниці агрономів для небувалого врожаю

Що посадити на городі під зиму: урожай буде царським, а бур'яни навіть не з'являться

Шкода та небезпека осінньої посухи: садівникам та городникам варто насторожитися