В Україні житлові субсидії автоматично перераховуються для домогосподарств, доходи яких змінилися. Цей перерахунок відбувається двічі на рік, у березні та серпні, і ґрунтується на тому, чи збільшився чи зменшився середньомісячний дохід домогосподарства більш ніж на 50%.

Пенсійний фонд України здійснює цей перерахунок автоматично, враховуючи дані про доходи за перший та другий квартали поточного року та порівнюючи їх із третім та четвертим кварталами попереднього року.

При виявленні суттєвої зміни доходів розмір субсидії відповідним чином коригується. Цього місяця громадяни отримуватимуть субсидії, розраховані на неопалювальний період, але з жовтня розмір субсидії збільшиться.

Субсидія
Субсидія

Жовтнева субсидія розраховуватиметься на основі опалювального періоду, починаючи з 16 жовтня, гарантуючи, що домогосподарства, які мають на неї право, отримають правильний розмір допомоги на оплату комунальних послуг у холодні місяці.

Перерахунок проводиться на підставі «Положення про порядок призначення житлових субсидій», затвердженого постановою Уряду № 848. Бажаючі оформити субсидію можуть зробити це онлайн через портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Читайте також:

Пенсіонери цього чекали: які соцвиплати, надбавки та доплати до пенсії ще будуть у 2024 році

Що буде з тарифами на комуналку в новому році: чи "посилить" народ платежі за світло, опалення, газ і воду

Чому відмовляють у субсидії та що зробити, щоб її отримати: особливо важливо перед опалювальним сезоном